Stenen från rymden

En natt när fullmånen lyser som starkast passerar en meteorstorm jorden och skapar mängder av stjärnfall. Samma natt slocknar en av stjärnorna i Karlavagnen och en meteorit tar sig igenom jordens atmosfär och slår ner precis framför tre  pyramider i Egypten. Nedslaget får pyramiderna att börja lysa av sig själva och blottar en underjordisk gång som leder till port med 5000 år gamla inskriptioner. Hemma hos Axel och Sofia börjar en sten plötsligt att lysa i samma färg som pyramiderna. På stenens undersida hittar de en uråldrig inskription.

Alla sagokalendrar >>

Kapitel 1

Pappa satt i köket och läste tidningen när Axel kom in för att hälla upp lite fil och flingor i en tallrik. Axel kände sig trött efter en lång sömnlös natt. Det måste ha varit fullmåne, tänkte han. Då låg han alltid klarvaken och stirrade rakt ut i mörkret i sitt rum.

–          Gomorron, mumlade han och gick och satte sig vid köksbordet.
–          God morgon Alex, värst vad du ser trött ut, sa pappa. Har du suttit uppe vid datorn och spelat hela natten, eller?
Axel kliade sig i huvudet och gäspade stort.
–          Näe, jag gick och la mig vanlig tid igår men sen låg jag bara och stirrade jättelänge i mörkret. Det var väl fullmåne i natt.
–          Äsch, det där tror jag inte alls på, sa pappa och skakade på huvudet. Varför skulle fullmånen påverka hur vi sover på nätterna?
–          Jag vet inte, det hör väl ihop med ”varför finns vi? Varför snurrar det en måne bredvid oss hela tiden”? sa Axel och pekade ut mot fönstret.
Pappa bläddrade i morgontidningen till mittuppslaget. Den visade en stor bild över stjärnhimlen.
–          Vad lustigt att du nämner månen och rymden, sa pappa och pekade på artikeln i tidningen. Ikväll kommer det tydligen vara extra mycket aktivitet på stjärnhimlen. En stor meteorit passerar jorden ganska nära och småstenar från meteoriten kommer falla mot jordens atmosfär och bilda stjärnfall. Det lär bli ett riktigt skådespel.
–          Ett riktigt skådespel, minsann, sa Sofia och stirrade in i kylen efter lämpliga frukostingredienser till en smoothie.
Hon hittade vaniljyoghurt och en banan och öppnade frysen för att ta ut några frysta hallon att blanda i. Böjde sig ner till skåpet under diskbänken och fiskade fram mixern och hällde i alla ingredienser.
–          Berätta mer, sa hon medan hon satte på locket på mixern. Var ser man dessa stjärnfall?
–          På himlen, svarade Axel.
–          Jätteroligt, sa Sofia och tryckte demonstrativt igång mixern som brummade med högt ljud över hela köket.
När hon var klar la sig tystnaden över köket igen.
Det enda som hördes var pappas prasslande med tidningen.
Han harklade sig och sa:
–          De här stjärnfallen kan man se var som helst, bara det är stjärnklart i kväll. Om det är molnigt så ser man ju tyvärr inget men just nu verkar det vara fint väder i allafall, sa pappa och kisade mot morgonsolen som letade sig in genom de spröjsade fönstrena i köket.
–          Vad säger du, Axel? Ska vi ta filtar och lägga oss på studsmattan och kolla upp på stjärnhimlen ikväll precis som vi gjorde en gång när vi var små, minns du?
Axel log åt minnet.
–          Såklart jag minns! Först hände det ju ingenting och vi låg där och bara stirrade ut mot stjärnorna och jag var jättetrött för det var så sent på natten. Och sen precis när jag tänkte gå in för att gå och lägga mig så såg man små stjärnfall här och var på himlen. Jättehäftigt ju!
–          Ja ikväll får vi hålla ögonen öppna, sa pappa och reste sig upp från bordet och lämnade köket.
–          Lite lustigt att stjärnfallen kommer just ikväll, sa Axel och såg fundersam ut.
–          Hur menar du? sa Sofia och slog sig ner vid köksbordet med sin nygjorda smoothie som hade några kärnor passionsfrukt på toppen.
–          Ja, eftersom det är superfullmåne nu också. Både superfullmåne och superstjärnfall samtidigt, vad är oddsen för det? sa Axel och pekade på bilden med stjärnhimlen i tidningen.
–          Det är nog bara en slump, sa Sofia och förde glaset till munnen och började klunka i sig sin smoothie.
Axel tittade återigen på bilden med stjärnhimlen i tidningen. Om några timmar skulle han titta på stjärnhimlen ute på tomten. Tänk om det inte alls var en slump med stjärnfall och superfullmåne samma natt? Tänk om allt hängde ihop på nåt sätt.

Så här beställer du

”Stenen från rymden” är den femte delen och en fristående fortsättning i serien om Axel och Sofia och Den magiska kameran. Sagan riktar sig till barn mellan 9-13 år, kostar 100 kronor och innehåller skattjakter med förslag på presenter (3 st plus en valfri på julafton) att inhandla på fasta dagar.

Skicka ett mail till anna@storytella.se  och meddela vilken av våra kalendrar du vill beställa. I svaret från oss får du info om betalning. Vi tar Swish. Kalendern mailar vi till dig så att du kan skriva ut den själv utan att behöva hämta ut den någonstans.

Andra sagokalendrar du också kan välja

Den magiska kameran

Mysteriet med den gråtande statyn

Faraos ring

Persepone och draken

Resan till Glömskans land

Jakten på den förtrollade staven

Annonser