Jakten på den förtrollade staven

Malte är på utflykt i skogen när han upptäcker ett hål i himlen. På marken hittar han små fotspår i snön. Fotspåren tillhör Dino, en pytteliten dinosaurie med gympaskor, som ramlat ner genom hålet tillsammans med Elvira Leonora Dagmarsdotter. Det är Elviras födelsedag idag och för att kunna ta sig hem behöver hon hitta den förtrollade staven som ligger gömd i skogen. Malte och Dino hjälper henne leta och frågar tripptrappträdet och blommonträdet om hjälp. Nånstans i skogen finns en osynlig trollkarl som också vill ha den förtrollade staven.

Alla våra sagokalendrar >>

Jakten på den förtrollade stavenKapitel 1

Det var dagen när den första snön kom. Malte hade precis vaknat och stod i fönstret bredvid sin säng och tittade på de stora snöflingorna som föll till marken. Det såg så mjukt ut när de landade i allt det där vita. Som att hela kvarteret var inlindat i bomull. Han ville rusa ut och göra en snöängel nu på direkten fast han bara hade sin pyjamas på sig.

I andra ändan av rummet låg hans storebror Elliot och sov. Malte smög fram till honom och drog i hans täcke.

”Vakna! Du måste se! Det snöar ute!”

Elliot som brukade vara ganska sömnig på morgnarna fortsatte att sova. Men Malte som brukade vara ganska envis på morgnarna fortsatte dra i hans täcke.

”Elliot! Du missar det coola! Kolla ut!”

Nu började Elliot skruva på sig i sängen och öppnade ögonen och tittade på Malte med sömnig blick.

”Varför väcker du mig så här tidigt? Det är ju alldeles mörkt ute.”
”Jamen, det snöar! Jättefina flingor!” sa Malte glatt. ”Jag vill ut och åka pulka.”
”Men det är väl dagis idag?” sa Elliot och sträckte på sig med armarna ovanför huvudet så att han blev jättelång.
”Ja men efter dagis kan vi väl åka”, sa Malte och tittade på Elliot med stora ögon.
”Mmm, vi får se när jag slutar skolan idag,” sa Elliot och kliade sig i håret och gick upp.

De åt frukost och sen var det dags för Malte och hans mamma att gå till dagis.

”Jag vill inte ha några vantar på mig”, sa Malte vid ytterdörren.
”Men gubben, det är ju kallt ute idag och det snöar, då måste man ha vantar”, sa mamma medan hon satte på honom hans mössa.
”Nä-ä!” sa Malte. ”Det blir bara blött och jobbigt med vantar”.

Mamma suckade högt i hallen och mumlade nåt ohörbart. Malte såg hur hon packade ner hans vantar i väskan och öppnade ytterdörren.
Därutanför var det alldeles tyst och snön låg som ett vitt duntäcke på marken. Malte såg hur det blev spår i snön av hans skor.

Han böjde sig ner och formade en snöboll med händerna när mamma inte såg. Snön kändes kall och torr men samtidigt blöt i hans händer. Precis när mamma vände sig om, kastade han snöbollen mot henne.

Det var ett perfekt kast. Den träffade henne rakt på mössan. Malte skrattade högt när han såg hur mammas ansikte och glasögon blev alldeles snöiga.

Mamma verkade stressad så hon torkade bara av sig snön hastigt och ropade åt honom att gå fortare eftersom hon hade ett viktigt möte på jobbet som hon måste hinna till.

De rundade området med de röda husen och alldeles bakom dem skymtade Malte dagiset.

När han närmade sig grinden såg han att dagisfröken stod och vinkade till honom och ropade: ”God morgon Malte!”

Malte gillade inte riktigt att de såg honom innan han kommit in genom grinden så han blundade för att bli osynlig.

”Idag ska vi gå till skogen” sa dagisfröken när Malte gick in på gården.

Malte tittade upp och kände sig lite gladare. Han brukade leka att skogen var förtrollad och att allt som fanns därinne rörde sig när man inte såg.

Han tog på sig den gula reflexvästen som alla barnen fick när de skulle på utflykt, och ställde sig vid grinden. Han ville vara först i ledet när de skulle gå till skogen för där ute kunde ju vad som helst hända.

Så här beställer du

Sagokalendern “Jakten på den förtrollade staven” riktar sig till barn från 4-5 år upp till 9-10 år. Den kostar 100 kr och innehåller skattjakter med förslag på presenter (3 st plus en valfri på julafton) att inhandla fasta dagar.

Skicka ett mail till anna@storytella.se och meddela vilken av våra kalendrar du vill beställa. I svaret från oss får du info om betalning. Vi tar swish. Kalendern mailar vi till dig i wordformat så du kan skriva ut den själv utan att behöva hämta ut den någonstans.

Andra sagokalendrar du också kan välja

Den magiska kameran >>

Mysteriet med den gråtande statyn >>

Faraos ring >>

Persepone och draken >>

Stenen från rymden >>

Resan till Glömskans land >>

Annonser