Faraos ring

Sofia och Axel säljer jultidningar i kvarteret när de noterar att det plötsligt lyser i ett fönster i det öde huset i slutet av deras gata. De går dit och möter en märklig dam som vill köpa allt i hela katalogen. På övervåningen hittar Sofia en smutsig ring med ett konstigt mönster. Hon provar ringen som börjar lysa av sig själv i mörkret när hon ska sova. Var kommer ringen ifrån och vad gör den gamla damen i ett tomt hus där ingen bott på väldigt länge?

Alla sagokalendrar >>

Kapitel 1faraos ring

Eftermiddagen hade just övergått till kväll och mörkret började sakta falla över gatan där Axel och Sofia bodde. Längs vägen stod färgglada trähus sida vid sida. Idag hade Axel och Sofia ringt på varenda ett av dem i hopp om att få några jultidningar sålda.

”Jaha, då går vi väl hem då?” suckade Axel och tittade på papperet med de tomma raderna. Endast ett namn var nedskrivet och det var deras egen pappa som köpt en bok alldeles innan de gick ut.   ”Känns inte som vi kommer få någon premie alls i år, det är ju ingen som vill köpa jultidningar längre” sa han uppgivet och hängde med huvudet.

”Vi får väl utvidga vår försäljning till ett större område helt enkelt!” sa Sofia och satte ena handen mot pannan och spejade ut över ängen i slutet av gatan.

”Vi har ju inte ringt på där” sa hon och pekade på det stora vita stenhuset som lågt halvt dolt bakom de stora äppelträden.

”Skämtar du, eller?” sa Axel och stirrade på henne. ”Där bor det väl ingen?”

”Gör det inte?” sa Sofia och ställde sig på tå för att se över grenarna. ”Det ser ju i alla fall ut som att det lyser i ett av fönstren där på övervåningen.”

Axel kisade med ögonen, han tyckte alltid att det var lite svårt att se när skymningen kom. Men visst såg det ut som lampsken i fönstret.

”Jag tycker inte vi går dit” sa han. ”Det kanske bara är en lampa som någon glömt att släcka.”

”Äsch, var inte löjlig nu. Såklart vi måste gå dit och ringa på! Vi sa ju att vi skulle ta hela gatan nu idag och då återstår ju det där huset”, sa Sofia och började gå ut mot ängen.

Axel kollade på klockan på sin mobil. Den var redan halv sex och nu började det bli mörkt på riktigt.

”Men vi kan väl lika gärna gå dit en annan dag.”

”Typiskt dig att alltid vilja skjuta upp saker till senare. Då blir de ju aldrig av, ju” ropade Sofia under ett av äppelträden.

”Jag kommer väl då” mumlade Axel och började gå efter henne, ”men det kommer ändå inte vara någon där”.

Äppelträden såg inte ut att ha blivit klippta på många år och grenarna spretade åt alla håll.

Sofia gick upp för stentrappan och stod nu utanför en stor blå ytterdörr. ”Vad märkligt, det finns ingen ringklocka” sa hon och pekade på dörren.

Vad skönt, tänkte Axel, det finns ingen ringklocka så då kan vi inte ringa på.

I samma ögonblick öppnades dörren inifrån.

Så här beställer du

”Faraos ring” är den tredje delen och en fristående fortsättning i serien om Axel och Sofia och Den magiska kameran. Sagan riktar sig till barn mellan 9-13 år, kostar 100 kronor och innehåller skattjakter med förslag på presenter (3 st plus en valfri på julafton) att inhandla på fasta dagar.

Skicka ett mail till anna@storytella.se och meddela vilken av våra kalendrar du vill beställa. I svaret från oss får du info om betalning. Vi tar swish. Kalendern mailar vi till dig i wordformat så du kan skriva ut den själv utan att behöva hämta ut den någonstans.

Andra sagokalendrar du också kan välja

Den magiska kameran

Mysteriet med den gråtande statyn

Persepone och draken

Stenen från rymden

Resan till Glömskans land

Jakten på den förtrollade staven

Annonser